Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Κύκλος παρουσιάσεων "Συζητώντας για την τοπική ιστορία Νέες τάσεις και κατευθύνσεις στην ιστοριογραφία της Κρήτης"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Κύκλος παρουσιάσεων "Συζητώντας για την τοπική ιστορία Νέες τάσεις και κατευθύνσεις στην ιστοριογραφία της Κρήτης"

0.0
Περιγραφή
Με αφορμή την πλούσια ερευνητική παραγωγή στο επίπεδο της τοπικής ιστορίας κατά τα τελευταία χρόνια, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Ηρακλείου, οργανώνει έναν κύκλο παρουσιάσεων για την προβολή της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας στο ευρύτερο κοινό.

Κύριο στόχο της διοργάνωσης, αποτελεί η έναρξη μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν στο πεδίο της τοπικής έρευνας, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να προβληθεί. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, το κοινό θα μπορέσει να έρθει σε άμεση επαφή με τον ακαδημαϊκό χώρο, να γνωρίσει τους νέους ερευνητές και τα αποτελέσματα της πρόσφατης ιστοριογραφικής έρευνας, να ενημερωθεί για το αρχειακό υλικό, την έκταση, τις διαθεσιμότητες, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τους φορείς που το φιλοξενούν. 

Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα πρωινά Σαββάτου κατά το διάστημα 24 Φεβρουαρίου έως και τις 13 Απριλίου 2024, στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου. Το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος θα ανακοινωθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα και τα social media του Μουσείου.

• Στην πρώτη συνάντηση, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν οι Αντώνης Αναστασόπουλος, Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωσταντίνος Κανάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα "Ο τομέας της υγείας στην Κρήτη κατά την οθωμανική περίοδο (17ος-20ος αιώνας)" και ο Σταύρος Σφακιωτάκης, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα "Ζητήματα σε σχέση με την εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα και την Κρήτη".

• Στη δεύτερη συνάντηση, το Σάββατο 2 Μαρτίου, η εισαγωγική ομιλία θα γίνει από τον Νίκο Βαφέα, Καθηγητή Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των Δημήτρη Δαμασκηνού, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Δημόσια Ιστορία του ΕΑΠ, με τίτλο Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων: οχυρό, φυλακή, τόπος ιστορικής μνήμης και της Εμμανουέλας Γερογιαννάκη, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ, με τίτλοΆσπονδες μνήμες: οι δημόσιες διαμάχες για του"καπετάν Μπαντουβά τα απομνημονεύματα".

• Στην τρίτη συνάντηση, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 11:00, η εισαγωγική ομιλία θα γίνει από την Ελευθερία Ζέη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Κατερίνας Αναγνωστάκη, Υποψήφιας Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τίτλο Η αλλοδοξία στην Κρήτη στις αρχές του αιώνα: η περίπτωση των Κρητικών Εβραίων και του Γιώργου Διακάκη, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Πειθαρχία σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου (1880-1940).

• Στην τέταρτη συνάντηση, το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 11:00, κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Σπύρος Δημανόπουλος, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ΕΚΙΜ.
Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει από τον Γιάννη Σκαλιδάκη, Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Σκέψεις και ερωτήματα για τα ένοπλα σώματα της Κρήτης τον 19ο και 20ό αιώνα. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του Νίκου Κουδουμά, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Αστικός χώρος και εθνική ενοποίηση: Το ζήτημα της ονοματοθεσίας των οδών και των πλατειών του Ηρακλείου στο α΄ μισό του 20ού αιώνα.

• Στην πέμπτη συνάντηση, το Σάββατο 13 Απριλίου στις 11:00, τελευταία αυτού του κύκλου, αντικείμενότης αποτελεί η παρουσίαση του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται από τους τοπικούς φορείς, η ενημέρωση σε σχέση με την έκταση, τις διαθεσιμότητες, την κατάσταση και τις δυνατότητες αξιοποίησής του στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας.
Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο Δημήτρης Σάββας, Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και ο Γιάννης Αλεξανδράκης, Υπεύθυνος Οπτικοακουστικού Τμήματοςτου ίδιου φορέα. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Ηρακλείου θα εκπροσωπήσει η Προϊσταμένη Άννα Μάλλη, ενώ εκ μέρους του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης θα μιλήσει η Επιμελήτρια της Βιβλιοθήκης και των Αρχείων, Ειρήνη Φουκαράκη.

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Διάστημα διοργάνωσης: 24/2 - 13/4/2024, ώρα έναρξης: 11:00 π.μ.

Χώρος διεξαγωγής: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη

Επισήμανση: Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ) το κοινό ενημερώνεται ότι οι εκδηλώσεις είναι δημόσιες και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθούν και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή. 

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo